despre noi

Analiza informatiilor (Metoda ipotezelor concurente)

Descriere: Cursul consta in prelegeri (aproximativ 30% din perioada cursului) si aplicatii practice, prin care participantii dobandesc abilitatile necesare aplicarii metodei ipotezelor concurente, instrument derivat din metoda stiintifica, prin care se ierarhizeaza mai multe scenarii concurente in functie de improbabilitatea acestora.
Metoda ipotezelor concurente are o larga aplicabilitate in identificarea rationala, informata si verificabila a celor mai paluzibile scenarii, ce vor fi incluse in materiale informative de tip predictiv, critice pentru fundamentarea deciziilor pe termen mediu si lung. Metoda ipotezelor concurente este folosita de peste 30 de ani, cu rezultate remarcabile, de servicii guvernamentale pentru informarea decidentilor politici.

Analiza informatiilor = proces sistematic de validare, grupare, procesare, interpretare si prezentare a informatiilor provenite dintr-un singur tip de sursa sau din surse diverse, in vederea fundamentarii unei decizii.
Metoda ipotezelor concurente = metoda structurata de analiza a informatiilor ce consta intr-o succesiune algoritmica in opt pasi, in urma aplicarii careia se va justifica selectarea unei ipoteze de evolutie a unui fenomen sau proces de interes pentru compania/organizatia care a solicitat sprijin decizional.


Obiective: Absolventii cursului vor putea:
- dezvolta un set de abilitati, cunostinte si tehnici esentiale legate de analiza informatiilor;
- constientiza aria de aplicabilitate a metodei in raport cu altele;
- putea aplica cu succes metoda ipotezelor concurente pentru a gestiona incertitudinea fata de mai multe posibile scenarii de evolutie ale unui proces;
- prezenta beneficiarilor rezultatele analizei proprii intr-o forma usor de inteles.


Agenda:
- descrierea metodei ipotezelor concurente si a ariei sale de aplicabilitate;
- tehnici de generare a ideilor, ipotezelor si scenariilor;
- aplicarea metodei ipotezelor concurente: bune practici, capcane;
- dinamica influentarii unui sistem, proces sau fenomen de catre concretizarea unei ipoteze;
- realizarea raportului final de analiza si metode de prezentare catre beneficiar.


Audienta: Datorita aplicabilitatii extinse a procedeului de analiza a ipotezelor concurente, in orice domeniu care presupune luarea unor decizii rationale pe termen mediu sau lung (deci cu grad sporit de incertitudine), acest curs se adreseaza persoanelor cu atributii de serviciu care implica realizarea de analize (management, informatii pentru afaceri, resurse umane, vanzari, relatii publice, marketing etc.) sau care doresc sa-si dezvolte abilitatile de decident. Numarul de participanti este intre 8 si 24.


Durata: 1 zi.

0
0